acció, -ons
(Del llatí actĭo, -ōnis.)
- s. f. Eixercici o manifestació d’una força o potència: L’acció del vent és la causa de les ones. Les nostres accions poden canviar el món.
- Efecte de fer alguna cosa, manifestació de la voluntat per mig d’un fet: He fet unes quantes accions negatives. Fa bones accions per a guanyar-se un bon nom. Les seues accions mostren bona voluntat.
- En un actor o orador els gests i moviments que acompanyen a la paraula i que complementen l’expressió o formen part de l’actuació.
- Moviment d’una part del cos o del cos sancer que mostra una intenció o l’inici d’una activitat: Alçà la mà fent acció de pegar-li. Feu acció d’anar-se’n pero no se n’anà.
- En una obra lliterària o cinematogràfica el fet principal que es narra: L’acció de la película transcorre en el desert. El nuc de l’acció és l’engany amorós.
- En llenguage cinematogràfic veu que indica a actors i tècnics de rodage que s’escomença a rodar: Llum, càmares i acció.
- Mil. Combat, batalla o acció d’armes, especialment entre forces poc numeroses: Acció militar. Entrar en acció els pilots especials. Acció de guerra.
- Dret. Dret que es té a demanar alguna cosa en un juí: Acció civil. Acció criminal.
- Dret. Manera llegal d’eixercitar el dret que es té a demanar una cosa en un juí, demanant en justícia lo que és nostre o nos correspon.
- Com. Cada una de les parts iguals en que es dividix el capital d’una companyia o societat anònima i que dona dret a recebir beneficis: En el setanta per cent de les accions pot dominar l’empresa. L’empresa ha emés noves accions.
- Com. Document o títul que acredita que som posseïdors d’una part del capital d’una companyia: He depositat les accions en el banc.
- Fís. Magnitut que és definida com el producte de l’energia absorbida durant un procés, per la duració del procés.
- Moviments d’una part del cos o del cos sancer: Fa unes accions molt rares. Fa accions en les mans com si parlara en elles.
- Acció de gràcies, manifestació d’un agraïment per mig d’un fet: Feren una ofrena floral en acció de gràcies per la victòria.
- Acció directa, enfrontament violent dut a terme per alguns grups socials en fins polítics, ideològics o econòmics.
- Mala acció, malifeta.
- Acció social, activitat que du a terme una persona, un colectiu o una institució tenint com a objectiu ajudar o protegir a determinats membres de la societat.