arbre, -es
(Del llatí arbor, -ŏris, mat. sign.)
- s. m. Planta de tronc llenyós que a certa altària trau branques i rames.
- Arbre de la canella, cinamom.
- Arbre de la cera, arbre de la família de les euforbiàcees, que exuda una substància pareguda a la cera, la seua fusta és de color blanc groguenc i s’usa en ebanisteria, és d’orige americà.
- Arbre de la llet, arbre de la família de les moràcees que dona un làtex dolç, és comestible, és originari de Veneçuela.
- Arbre de la seda, arbre de la família de les apocinàcees Gomphocarpus fruticosus, presenta les llavors revestides de pelussa o seda vegetal, és amprat en jardineria.
- Arbre de l’amor, de Judea o Judes, arbre de la família de les cesalpines Cersis siliquastrum. D’uns sis metros d’altària, tronc i branques tortuosos, fulles senzilles cordiformes, flors de color carmesí en penjolls i anteriors a les fulles, sol usar-se molt en jardineria.
- Arbre de Nadal, arbre que s’adorna o allumena per Nadal, al peu del qual se depositen els regals de Nadal.
- Arbre del pa, arbre tropical de la família de les moràcees, de 10 a 12 metros d’altària, el seu fruit és de forma oval i conté una substància farinosa que bollida és comestible.
- Arbre del Paraís, arbre de la família de les eleagnàcees, de vora dèu metros d’altària, de tronc tortuós i de color gris, fulles lanceolades i blanquinoses, flors auxiliars grogues per dins i blanques per fòra, fruits ovoides i de color groc rogenc, s’usa en jardineria.
- Rel. Arbre de la vida o arbre de la ciència del be i del mal, arbre que segons la Bíblia posà Deu en el Paraís i que tenia la virtut de prolongar l’existència.
- En molts casos els arbres reben el nom genèric d’arbre, més el nom del seu fruit, producte que d’ells s’obté o finalitat: arbre de la canella, arbre de l’alcamfor, arbre d’ombra...
- Arbre bort, el que naix sense haver segut plantat i no fa el fruit que hauria de fer o el fa roïn.
- Arbre de jardí, arbre que es planta en els jardins en fins ornamentals i que, en cas de fer fruits no solen ser comestibles.
- Arbre d’ombra, arbre que es planta per a fer ombra per ser molt frondós.
- Arbre fruital, arbre que fa fruita.
- Arbre rebordonit, arbre que per patir un mal tracte o per condicions adverses deixa de fer fruit i es desenrolla anómalament.
- Nàut. Nom que reben els pals d’una embarcació.
- Arbre mestre, Nàut. El pal principal o més alt d’una embarcació, si n’hi han tres va al mig o si n’hi han dos va a la part de popa.
- Nàut. Arbre de trinquet, el pal que va més prop de la proa.
- Arbre de mijana, Nàut. El pal que en les embarcacions de tres pals va més prop de la popa.
- Arbre sec, Nàut. Pal sense veles.
- Arbre de la sénia o del rodel, barra vertical en les sénies que servix d’eix al rodet.
- Peça o barra de diversos mecanismes que sol fer d’eix.
- Columna que fa d’eix en una escala de caragol.
- Arbre de Diana, Quím. Cristalisació arborescent que s’obté afegint mercuri en una dissolució de nitrat d’argent.
- Arbre de Júpiter, Quím. Cristalisació arborescent que s’obté afegint filaments de zinc en una dissolució de clorur d’estany.
- Arbre de Saturn, Quím. Cristalisació arborescent de plom que s’obté sumergint làmines de zinc en una dissolució d’acetat plúmbic.
- Arbre de Venus, Quím. Cristalisació arborescent que s’obté posant clorur de coure en una dissolució de silicat potàssic.
- Esquema en diverses ramificacions.
- Arbre respiratori, Med. El conjunt de ramificacions format pels bronquis.
- Arbre de la creu, Rel. La creu a on fon crucificat Jesucrist.
- Arbre genealògic, esquema ramificat en forma d’arbre a on apareixen els ascendents d’un llinage o família.
- Arbre de nau o de barco, Arquit. ant. Peça de fusta amprada en la construcció de dimensions paregudes a les d’un tronc d’arbre.
- Eix central de diveres màquienes de revolució a on s’acopla la ferramenta que treballa.
- Fer llenya de l’arbre caigut, loc. Aprofitar-se o ensanyar-se en aquell que ha caigut en desgràcia i que no es pot defendre.
observacions/documentació: En la parla general la primera -r- de la paraula arbre és muda, fet que no és considerat com a vulgar entre els parlants.