acte, -es
(Del llatí actus, mat. sign.)
- s. m. Acció o fet realisat per voluntat: Feu un acte que desagradà a tots. Saludar és un acte de bona educació.
- Fet públic acompanyat en ocasions de solemnitat, cerimònia o funció pública: Els Jocs Florals són un acte lliterari i social. Les festes tenen uns actes públics i simbòlics. Escomençarem el curs en un acte acadèmic.
- Cada una de les parts en que es dividix una obra escènica, separades per un interval o descans: A la fi del primer acte de l’obra es pot prendre un café en la cafeteria del teatre. El desenllaç de l’obra té lloc en el tercer acte.
- Rel. En la vida religiosa formulació o expressió d’un sentiment o disposició: Acte d’adoració, de contricció, d’humiltat, d’esperança, de caritat.
- Rel. Acte de fe, castic públic dels condenats pel tribunal de la Santa Inquisició o Sant Ofici i l’acte al que eren somesos els condenats per l’Inquisició ans del suplici.
- juríd. Acte de conciliació, compareixença de les parts en litigi davant del juge per a vore si poden reconciliar-se i estalviar-se el juí.
- Fer acte de presència, assistència breu i testimonial a una reunió o acontenyiment: Feu acte de presència en la presa de possessió i se n’anà ans que acabara.
- Filos. L’existència real davant de l’existència potencial o possible.
- Acte sexual, coit, còpula.
- Acte notarial, aquell en el qual intervé un notari formalisant una escritura.
- Acte administratiu, acció llegal dels òrguens de l’Administració pública segons les seues funcions.
- Acte judicial, resolució judicial per la que el juge o tribunal resol les qüestions que es plantegen en l’assunt principal del litigi durant el procés judicial; est acte pot ser impugnat per l’interposició d’un recurs judicial.
- Acte sacramental, peça teatral en un acte que exalta el misteri de l’Eucaristia.
- Saló d’actes, habitació o sala destinada a celebracions públiques.
- Actes o Fets dels Apòstols, u dels llibres sagrats del Nou Testament, escrit per l’Evangeliste Sant Lluc, a on se narren els primers fets dels Apòstols.
- Acte seguit, loc. adv. Immediatament.
- En l’acte, loc. adv. Immediatament, en un instant: Totes les víctimes de l’accident aéreu moriren en l’acte.
- Ser una cosa acte de notari, loc. Ser una cosa molt formal i de llei.