gallineta, -tes
(dim. de gallina.)
- s. f. Gallineta d’aigua, pardal aquàtic propi de les séquies.
- Insecte pertanyent a l’orde dels coleòpters. Té el cap chicotet i cap a dins, les extremitats molt curtes i les ales membranoses; sol tindre diversos punts negres en les seues ales. També es denomina gallineta cega o del Nostre Senyor.
- Peix pertanyent a l’espècie Uranoscopus scaber. Té el cap esclafat i voluminós, en els ulls en la cara superior, obri la boca verticalment i té la mandíbula inferior prominent.
- Peix de l’espècie Scorpaena scrofa. V. escorpa.
- Gallineta cega, joc infantil en el qual se li tapen els ulls a un jugador en un mocador i ha de buscar i agarrar a un atre; quan l’agarra ha d’endevinar quí és i si ho endevina paga l’atre jugador. Mentres busca els atres jugadors li poden pegar. El recitat que fan els jugadors al qui du els ulls tapats, abans d’escomençar-li a pegar, sol ser aixina: “Gallineta, ¿qué has perdut? – Una agulla i un canut. – Busca-la per terra. – No la trobe. – Busca-la pel terrat. – No, no, que em faré gat. – Busca-la per la chimenera. – No, no, que em faré negra. – ¡Busca a qui t’ha pegat, rabo de gat!”// Les gallinetes, joc de chiquets en el qual dos jugadors fiquen un dit d’una mà dins del puny de l’atra i pronuncien el següent recitat: “¿Qué hi ha ací dins? – Oli rosat. – ¿Quí l’ha posat? – El gat mascarat. – ¿Qué s’ha fet el gat? – Baix la llenya s’ha amagat. – ¿Qué s’ha fet la llenya? – El fòc l’ha cremada. – ¿Qué s’ha fet lo fòc? – L’aigua l’ha apagat. – ¿Qué s’ha fet l’aigua? – Els bous se l’han beguda. – ¿Qué s’han fet los bous? – A llaurar se n’han anat. – ¿Qué s’ha fet lo que han llaurat? – Les gallines ho han escarbat. – ¿Qué s’han fet les gallines? – A pondre se n’han anat. – ¿Qué s’ha fet lo que han pongut? – L’agüeleta s’ho ha endut. – ¿Qué s’ha fet l’agüeleta? – A missa se n’ha anat. – ¿Qué s’ha fet la missa? – Al cel se n’ha empujat”.