Diccionari General

Diccionari General de la Llengua Valenciana

Coincidències per a: carabasses
carabassa, -sses
(Possiblement del llatí calappăcus, tartuga, per la semblança entre est animal i el fruit.)
    1. s. f. Fruit dalgunes plantes brioniàcees dels gèneros Cucurbita i Lagenaria, de moltes formes, tamanys i colors i que susa com a comestible tant per a persones com animals, ademés també sutilisa com atifell per a ficar líquits.
    2. Carabassa de peça, de lespècie Cucurbita maxima, se caracterisa per tindre els troncs allargats, grossos i en pèls, les fulles són acorades, les flors allargades, pedunculades i el pedúncul fistolós. El fruit és redonenc o allargat, de diverses dimensions, normalment dentre un i tres pams de diàmetro.
  1. Carabassa de vi, de posar vi o de coll, de lespècie Lagenaria vulgaris, llenyosa i en dos parts unides per un coll estret o una sola part en un coll estret i allargat. Pot servir per a dur aigua o vi i també susava buida com a flotador per a prendre el bany.
    1. Carabassa de cabells dàngels, de lespècie Cucurbita citrullus, grossa i ovalada que fa uns filaments interns nomenats cabells dàngel i que susen normalment confitats en pasticeria.
    2. Carabassa baconera, loc. V. carabassa porquina.
    3. Carabassa porquina, molt grossa i groguenca, susa per a donar de menjar als porcs.
    4. Carabassa de la boja, varietat de carabassa que no és molt grossa.
    5. Carabassa de quaranta dies, menuda i allargada, de colors verts o rogenca i que sol madurar per juny.
    6. Carabassa gitana, carabassa molt gran i molt pesada de color verda i rallada blanquinosa, és de bon gust i sol madurar per octubre.
    7. Carabassa panesca, redonenca i de color cendra, farinosa i que susa per a lelaboració de bunyols.
  2. Carabassa santa, guisat de carabassa ensucrada en canella i armeles, sol fer-se per semana santa, també es coneix com arnadí.
  3. Color com el del fruit de la carabassera, que sobté en la mescla del roig i el groc. També se li diu ad este color color taronja.
  4. met. i coloq. Cap de persona.
  5. Persona curta denteniment.
  6. Estar carabassa, estar tocat de lala, no estar be del cap.
  7. Nota de suspens en un examen.
  8. Resposta negativa, especialment en peticions de relacions amoroses: Carabassa mhan donat i se mha tornat meló, més mestime carabassa que casar-me en un pendó.
ref. Carabassa, ni poca ni massa. Carabassa, en poca n’hi ha massa. Carabassa que no té vi, ni és carabassa ni és carabassí.
Buscar carabasses en:
  • Paraules que tenen una escritura pareguda: carabaça.