Diccionari General

Diccionari General de la Llengua Valenciana

Coincidències per a: Porc
porc, -ca, -cs, -rques
(Del llatí pŏrcu, mat. sign.)
 1. s. m. Mamífer ungulat, de pota badada, domèstic del gènero Sus, de cos gros i pell dura, de color blanc rosenc o negrelló, coberta de cerdes, morro llarc, orelles grans, potes davanteres molt curtes i coa curta, que es cria per a aprofitar la seua carn.
 2. adj. Brut físicament, espiritualment, moralment
 3. Porc de past, ant. Porc que està tancat per a engrossar-lo.
 4. Porc espí, mamífer rosegador de lespècie Hystrix cristata, desquena i costats coberts de pues còrnees duns 20 centímetros de llargària de color blanc o negre en zones alternes i que li servixen per a defendres. Salimenta de raïls i fruits i habita en el nort dÀfrica.
 5. Porc javalí o porc cerval, mamífer ungulat de lespècie Sus scrofa, que es per precedent del domèstic, de cap més allargat que este, pèls de color gris, aspres i espessos, orelles teses i colomellos llarcs.
 6. Porc marí, nom de diverses espècies de peixos grossos, duna llargària dun metro aproximadament, cos prismàtic triangular de color negre o gris fosc i ulls grans. Les principals varietats són: el Centrophorus granulosus, el Centroscymnus coelolepis i la Centrina vulpecula.
 7. ant. Porc espí, peça defensiva de les fortificacions consistent en una post grossa guarnida de pues de ferro i que, posada sobre una columna, defenia el trenc duna muralla, lentrada dun pont, etc.
 8. Anar brut com un porc o més brut que un porc, loc. Anar molt brut.
 9. Eixir el porc mesell ad algú, loc. Resultar-li desastrós un negoci, una empresa
 10. Estar gros com un porc o més gros que un porc, loc. Estar excessivament gros.
 11. Fer el porc, loc. Obrar duna manera innoble o bruta.
 12. Fer més mal que un porc solt en un camp regat o donar més faena que un porc solt, loc. Fer molt de mal, donar molt de quefer o molt de treball.
 13. Menjar com un porc, loc. Menjar en excés o sense modals.
 14. Quedar com un porc, loc. Fer un paper desairat, ridícul.
 15. El porc, dialect. i coloq. El número setantanou (79) en rifes, sortejos, loteries i jocs.
ref. A cada porc li ve el seu Sant Martí. Al qui tot ho vol per ad ell, li ix el porc mesell.
Imàgens
Buscar Porc en:
 • Les accepcions que són arcaismes, dialectals o localismes estan indicades per les abreviatures ant., dialect. i local. respectivament. En eixos casos és recomanable considerar l'us de les formes modernes indicades.