Diccionari General

Diccionari General de la Llengua Valenciana

Coincidències per a: Poll
poll, -lls
(Del llatí pŭllu, mat. sign.)
 1. s. m. Cria dau acabada deixir de lou.
 2. Poll en gramalla, arropit, gramantó o escarransit, poll dau malaltuç i dèbil.
 3. local. Gall jove, pollastre.
 4. Banyat o chopat com un poll, loc. Molt banyat o chopat.
 5. Fer-se un poll de juliol, loc. Amerar-se; banyar-se o chopar-se molt.
 6. Estar més gelat que un poll, loc. Estar entumit, congelat pel fret.
ref. Polls de giner, a pondre al paller.
poll, -lls
(Del llatí pedŭcŭlu, mat. sign.)
 1. s. m. Insecte paràsit hemípter de la família dels pedicúlits, del gènero Pediculus; principalment hi han dos espècies, el Pediculus capitis, que es cria entre els cabells de les persones, i el Pediculus corporis, que es cria damunt del cos de les persones; són molt molests per les seues picades i per ser molt difícils de llevar; ponen ous que es denominen llémenes.
 2. Nom que reben diverses espècies dinsectes diminuts que són paràsits i viuen entre el plomage de les aus domèstiques o salvages.
 3. Poll de gallina, és linsecte paràsit hemípter Liotheum pallidum, que es cria en el plomage de les gallines o unes atres aus de corral.
 4. Poll de colom, és linsecte paràsit que es cria entre el plomage dels coloms.
 5. Nom que reben diversos gèneros i espècies dinsectes diminuts que viuen paràsits en arbres i plantes causant-los grans perjuïns.
 6. Crustàceu de diversos gèneros i espècies que generalment viuen paràsits sobre la pell de peixos i duns atres crustàceus. Algunes espècies reben el nom de polls de peix, principalment el Cymothoa oestroides, Rocinela ophthalmica, Noreocila maculata, Anilocra mediterranea, Nerocila bivittata, Cynothoa parallela, etc.
 7. Poll de roca, és el molusc gasteròpodo daspecte articulat del gènero Chiton.
 8. Poll reviscolat, se diu de la persona que era pobra i sha fet rica, tornant-se orgullosa i arrogant.
 9. Poll apegadiç o apegalós, se diu de la persona que resulta pesada, encoriosa, inoportunatambé es diu llémena ad esta classe de persones.
 10. Ser tot polls, loc. Haver molta misèria, pobrea i brutea.
 11. El poll, dialect. i coloq. El número xixantadós (62) en rifes, sortejos, loteries i jocs. En uns atres llocs se li dona el nom ad este número de el pollós.
Buscar Poll en:
 • Les accepcions que són arcaismes, dialectals o localismes estan indicades per les abreviatures ant., dialect. i local. respectivament. En eixos casos és recomanable considerar l'us de les formes modernes indicades.
 • Paraules que tenen una escritura pareguda: pol, Pol i pòl.