Diccionari General

Diccionari General de la Llengua Valenciana

Coincidències per a: Rodada
rodada, -des
(part. pass. f. de rodar.)
 1. s. f. Acte i efecte de rodar.
 2. Moviment en sentit circular.
 3. Plec de greix que es forma en el cos quan algú està molt gros.
 4. En el joc de cartes, acte de tirar la carta de forma seguida tots els jugadors.
 5. Lo que volta o rodeja una cosa.
 6. Redolada, extensió de terra més o manco gran.
 7. Rodada de fòc, fet de rodejar al sant patró pels carrers llançant coets i fòcs dartifici, com se fa en La Passejada de Sant Onofre en la localitat valenciana de Quart de Poblet.
 8. Rodada de les alfàbegues, en la localitat valenciana de Bétera, acte festiu que consistix en dur les alfàbegues des de lHort de les Alfàbegues a la Mare de Deu com a ofrena.
observacions/documentació: S’ha de tindre en conte que la caiguda de la -d- intervocàlica en la terminació -ada, -ades és hui general en tot el valencià i en tots els nivells del llenguage; no és per tant un vulgarisme. La terminació es manté en l’escritura per respecte a l’etimologia, com fan unes atres llengües com ara el francés en la -e final o el català en la -r final, que s’escriuen pero no es pronuncien.
rodat, -ada, -ts, -ades
 1. adj. m. Que va sobre rodes.
 2. Fàcil, senzill, sense complicacions: Tot ha anat rodat.
Buscar Rodada en:
 • Rodada coincidix en:
  • el participi femení singular de rodar
 • La caiguda de la –d– intervocàlica en la terminació –ada, –ades és general i característica del valencià, ni s’ha de considerar vulgarisme ni s’ha de pronunciar esta -d-, que es manté en l’escritura; trompada, portada, comprada, pronunciades sense caiguda de -d-, conferix al valencià parlat una afectació que el parlant rebuja. (L'Estàndart Oral Valencià)
 • Paraules que tenen una escritura pareguda: enrodat.