moll, -lls
moll, -lla, -lls, -lles
(Del llatí mŏlle, mat. sign.)
moll, -lls
(Del grec. μώλος, i este del llatí mōles, massa.)
- s. m. Construcció de pedra, fusta o ferro a la vora d’un riu, d’un llac, de la mar... i que permet l’embarc i desembarc de viagers aixina com també facilita la càrrega o descàrrega de mercaderies.
- Per extensió, port o vora de mar o de riu situada a l’abric d’esta construcció: Mon yayo treballava en el moll en la construcció de barcos.
- Plataforma elevada que servix com accés d’entrada o eixida als diversos mijos de transport, com ara el tren, metro, autobús... per als viagers o les mercaderies.
observacions/documentació: Substituir moll, del tren, el metro o l’autobús, per la forma andana, com fa el català modern resulta absurt en valencià, ya que l’andana en valencià és la part superior d’una barraca o casa tradicional."Aquell dia no t’esperava ningu, pero no sentires la tristor d’aguaitar a la finestreta del tren i vore apropar-se el moll de l’estacio sense parents”. Xavier Casp. Proses en carn. 1988. “Havíem dormit en la replaça que abans ocupava el moll on s’intercanviaven la mercaderia els trens d’una línia a l’altra”. “Envoltaven el moll esqueixos dels oms i les acàcies que havien donat ombra a milers de viatgers”. Jordi Botella. Estació terminal. 2006.
moll, -lls
(Del llatí mŭllu, mat. sign.)
- s. m. Peix marí de diferents espècies del gènero Mullus, de 20 a 30 centímetros de llargària, de color més o manco rogenc segons l’espècie, i de gust molt saborós; també recebix el nom de barp de mar.
- Moll de roca o moll borracho, la varietat Mullus surmuletus. També recebix els noms de moll d’alguer, moll de pedra o moll de plaja, segons la localitat.
- Moll de fanc o moll de barbada, la varietat Mullus barbatus.
moll, -lls
(Del llatí medŭllu.)
- s. m. Substància blana i greixosa que es troba en les cavitats dels ossos llarcs dels mamífers i que sol denominar-se moll de l’os.
- Substància de la part central dels arbres i que s’utilisa sobretot per a la fabricació del paper.
- inus. Molla o carn de les fruites.
- Fins al moll dels ossos, loc. Fins a lo més íntim.