alcohol, -ls
(De l’àrap al-kuhl, galena o sulfur de plom.)
- Quím. Compost orgànic que es caracterisa per la presència del grup hidròxil unit a un radical alifàtic o a algú dels seus derivats. Segons el número d’hidròxils els alcohols poden ser monoalcohols, dialcohols o glicols, trialcohols i polialcohols o poliols. Hi han diverses classes.
- Alcohol absolut o deshidratat, alcohol en estat pur.
- Alcohol amílic, nom de diversos alcohols isómers en cinc àtoms de carbono i que aumenta la toxicitat de l’etílic quan se mescla en ell.
- Alcohol aromàtic, alcohol que té els hidròxils en una cadena lateral d’un compost cíclic.
- Alcohol cetílic, hexadecanol que s’obté per saponificació de l’esperma de ballena, està present en diverses ceres i fins cosmètics.
- Alcohol cinamílic, alcohol fenilalílic que està present en forma d’éster en l’oli de jacint i bàlsem del Perú, s’usa en perfumeria.
- Alcohol coniferílic, alcohol derivat de l’alcohol cinamílic, és aromàtic i està present com a benzoat en la resina benzoïna de Siam i com a glucòsit de la coniferina.
- Alcohol hexadècil, alcohol cetílic que s’obté per saponificació de la substància cerosa que es troba en l’interior dels ossos del cràneu dels cachalots i que s’usa en cosmètica.
- Alcohol metílic, alcohol que s’obté per la destilació de la fusta.
- Alcohol neutre, alcohol etílic de 96 a 97 graus, que s’usa en la producció de vi o licors.
- Alcohol salicílic, alcohol que s’extrau d’arbres de les espècies Sàlix i Pòpulus.
- Alcohol sinapílic, hidroxifenol natural present com a glucòsit en la llacor dels arbres.
- Alcohol vínic, alcohol etílic que resulta de la destilació del vi.
- Alcohol yodat, alcohol en el que es dissol yodo al dèu per cent.