formiga, -gues
(Del llatí formīca, mat. sign.)
- s. f. Insecte himenòpter del qual hi han vora 12.000 espècies diferents, que viu socialment en colònies i està present en la major part del planeta. Se dividix en formigues obreres que són aquelles més multitudinàries, sense ales; la formiga reina que viu dins del formiguer i té una vida més llarga que les demés, i la formiga mascle que té ales i només viu per a la reproducció.
- Formiga blanca, insecte sense cap de parentesc en les formigues, també conegut com a termita i que es coneix per alimentar-se fonamentalment de fusta entre uns atres materials.
- Formiga lleó, insecte neuròpter de la família Myrmeleontidae que té una larva que fent un clot en terra s’alimenta de formigues i uns atres insectes, més tart per mig de la metamorfosis se convertix en un insecte alat.
- Malaltia que patixen els quadrúpets ungulats en les ungles i que les desgasta i les desfà. També rep este nom una malaltia pareguda que afecta a les plomes de les aus.
- Com a formigues, loc. En gran número.
- Guadar o estalviar com una formigueta, loc. Ss de diu de la persona que guarda poc a poc i que pot aplegar a tindre molt.