accés, -ssos
(Del llatí accessus, acostament.)
- s. m. Acció d’aplegar o acostar-se a un lloc: La porta dona accés a una habitació. Una població de fàcil accés. El nostre accés a la ciutat fon fàcil.
- Entrada o pas d’un lloc a un atre: L’accés a la piràmide és un forat en la paret. L’accés a la capella estava ple de flors.
- Accés directe, Inform. Icon que l’usuari coloca en l’escritori de l’ordenador per a accedir a un determinat programa o ficher de manera immediata, sense necessitat d’obrir el directori o la carpeta a on se troba allojat l’element en qüestió.
- Acció d’acostar-se o aplegar a una persona per a comunicar-se o contactar en ella: El secretari té accés al conseller. És difícil tindre accés al Papa.
- Fet de poder conéixer i participar d’una cosa, uns coneiximents, etc.: Els periodistes tenen accés a l’informació. Tindre accés a l’Universitat. Accés a l’educació. Accés a un ficher.
- Med. Aparició o repetició d’un estat morbós com la neuràlgia, epilèpsia, febra, etc.: Tindre un accés de febra. Té un accés d’epilèpsia.
- fig. Aparició repentina o aument de l’ira, la ràbia, la melancolia: Tingué un accés d’ira que el cegà per uns moments. Tindre un accés de melancolia.
- Astron. Moviment aparent d’acostament del Sol a l’Equador.